Slujiri arhiereşti în Duminica Vameşului şi a Fariseului

În duminica a 33-a după Rusalii, care marchează începutul perioadei liturgice a Triodului, ierarhii au vorbit credincioşilor despre vameşul păcătos care a venit înaintea lui Dumnezeu cu o
conştiinţă curată, în pocăinţă. În această perioadă de pregătire duhovnicească, credincioșii sunt chemați la întoarcere spre Dumnezeu, la părăsirea păcatelor, la desprinderea de cele rele.

Credincioșii din Parohia Rod, Protopopiatul Săliște, jude­țul Sibiu, au primit binecuvântare arhierească în prima duminică a Triodului prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în biserica din sat. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, parohul Virgil Manase și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii au îmbrăcat costumele populare specifice Mărginimii Sibiului și s-au împăr­tășit în număr mare cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de parohul Virgil Manase, care a prezentat mesajul Evangheliei citită în Duminica Vameșului și a Fariseului.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioșii din Rod pentru atașamentul lor față de Biserica străbună și a vorbit despre exemplul de rugăciune desprins din pilda vameșului și a fariseului.

„Vameșul a venit înaintea lui Dumnezeu cu o conștiință clară, curată. El și-a dat seama unde se află sufletește și de aceea nici n-a îndrăznit să intre în templu. A stat la intrare, și-a bătut pieptul cu pumnii și a zis: <Dumnezeule, milostivește-Te spre mine, păcătosul!> Mântuitorul punând alături cele două pilde a spus că mai îndreptat s-a întors la casa lui vameșul, pentru că i s-a iertat toată nedreptatea vieții lui prin căința sa puternică. Cel care s-a lăudat, care se ridica înaintea altora, a căzut până și din nevoințele pe care le făcea prin post și milostenie. Ceva nu-I dădea lui Dumnezeu și nici semenilor lui: iubirea”, a spus ierarhul.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Părintele Virgil Manase i-a mul­țumit ierarhului pentru vizita pastorală și i-a dăruit o icoană.

 

Sursa: Ziarul Lumina