Rugaciune facuta degeaba?


Se intampla sa ne rugam si sa nu-L simitim pe Dumnezeu prezent in noi. Uneori ne rugam cu propriile noastre cuvinte, alteori cu cele ale Sfintilor. Dar ramanem fara raspuns din partea lui Dumnezeu. Ajunsi in astfel de situatii, nu trebuie sa credem ca rugaciunile noastre au fost facute degeaba.
Daca suntem incepatori in rugaciune, trebuie sa stim ca inceputul este mai greoi. Dar nu trebuie renuntat.
Pe masura ce inaintam in rugaciune, gandurile patimase incep sa se indeparteze de la noi. Disparitia lor nu se face doar printr-o stergere care nu pune nimic in locul lor. Ea face ca Dumnezeu sa vina si sa lucreze in noi. Iar cand simtim cum Dumnezeu lucreaza in noi, e usor sa facem tot lucrul bun.
Dar se poate intampla ca Dumnezeu sa retraga harul de la noi pentru o vreme.Insa, nici atunci nu trebuie sa credem ca ne rugam degeaba. Dimpotriva, trebuie sa ne rugam ca atunci cand simteam harul lui Dumnezeu in noi. Sa-I aratam lui Dumnezeu ca noi continuam sa traim asa cum vietuiam cand harul era in noi. Si astfel, vom deveni si mai placuti lui Dumnezeu.
Pentru a intelege ca nicio rugaciune nu este facuta degeaba, voi reda aceasta pilda:
Un preot, vazand ca in timpul predicii credinciosii ieseau din biserica, i-a intrebat de ce nu raman sa asculte predica. Acestia i-au raspuns ca uita de indata tot ce aud, ca nu au parte de o minte stralucita.
Preotul a luat un cos murdar si i-a rugat ca in timpul predicii sa mearga sa puna apa in el. Dupa un timp, le-a cerut cosul.

“Vedeti, le-a spus preotul, cosul a lasat sa treaca apa prin el si s-a curatit. Tot asa e si cu sufletul.
Chiar daca nu poti tine minte predica, cuvantul lui Dumnezeu te curateste”.

La fel se intampla si cu cel ce se roaga. Chiar daca nu simte in rugaciune prezenta lui Dumnezeu,
nu inseamna ca este asemeni celui lipsit de rugaciune. Sa ne rugam cum putem si vom ajunge prin lucrarea lui Dumnezeu sa ne rugam cum trebuie. Iar ajunsi la aceasta stare, Il vom simti pe Dumnezeu.

Adrian Cocosila

Articol preluat de la: www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/cum-trebuie-se-poarte-sotia-sotul-152064.html146578.html