O carte pentru Rod

Monografia Parohiei Ortodoxe Romane ROD

Preot: VIRGIL MANASEPreoţii au fost primii cronicari ai satelor româneşti. Ei au notat în catastife sau în cărţi bisericeşti evenimente care au marcat viaţa comunităţii. Virgil Manase, preotul paroh din Rod, şi–a asumat rânduiala înaintaşilor săi şi a editat volumul “Monografia Parohiei Ortodoxe Române Rod”.


Anul 2014 marchează în istoria localităţii Rod apariţia primei lucrări dedicate   Parohiei Ortodoxe Române din sat. Monografia, realizată de preotul Virgil Manase, este una de mici dimensiuni, dar condensează datele importante pentru comunitate. Lucrarea se deschide cu date geografice, istorice şi toponimice despre satul Rod, completate în final de o galerie foto.
Cele mai multe informaţii sunt dedicate, fireşte, vieţii bisericeşti din localitate. Se menţionează astfel documente vechi în care sunt se regăsesc informaţii din secolul al XVIII-lea despre preoţii din localitate, date despre construirea actualei biserici şi despre patrimoniul ei, în special cărţi de cult în limba slavonă sau română. Sunt enumeraţi, de asemenea, preoţii ortodcşi începând cu secolul al XVII-lea, cântăreţii la strană etc. 
“Biserica menţionată în timpul recensămintelor din secolul al XVIII-lea era din lemn şi, de aceea, în jurul anului 1830 s-a hotărât construirea unei biserici de zid, crescând şi numărul locuitorilor din Rod. Actuala biserică s-a construit între anii 1833-1842, de către locuitorii acestui sat, cu mijloacele pe care le aveau la îndemână atunci. Piatra a fost transportată pe cai pe Valea Mirenilor, iar pietrele mai mici au fost date din mână în mână… Cărămida era confecţionată la marginea satului, pe locul numit Cornul Curechilor”, scrie preotul Virgil Manase.
Aşa cum spuneam, lucrarea e una de mici dimensiuni, dar prin condensarea datelor importante pentru comunitate, “paginile istorice şi de aşezare în geografia spirituală a zonei onorează pe autor şi cred că vor bucura pe cei ai căror strămoşi au scris cu viaţa cartea de aur a rodenilor”, subliniază pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, în prefaţa  lucrării, şi adaugă “Paginile acestea sunt un soi de scrisoare de dragoste către credincioşio, scrise de Avvă către bunii săi credincioşi. Fie să crească într-o monografie parohială solidă pe care Rodul ortodox o merită din plin.”.

Sursa: Ziarul Tribuna, Sibiu, 7 august 2014

Vezi si Ziarul Lumina