PROLOAGE

Luna lui septembrie în 16 zile, Sfânta Mare Mucenita și Preaslavita Eufimia. Tot intru aceasta zi, cuvânt al Sfantului Ioan Gura de Aur, despre cum se cuvine a asculta citirea sfintelor cărți și cu ce nevointa se cuvine a citi și a lua aminte:

Zis-a fericitul Ioan Gura de Aur: „Cand vei sedea tu la citirea dumnezeiestilor cuvinte, mai întâi sa te rogi lui Dumnezeu, ca să-ți deschidă ochii inimii. Ca nu numai sa citești cele scrise, ci ca sa le și faci, ca nu spre pacat sa citești cuvintele, cu dinadinsul și cu toată inima și sa nu te grăbești numai a întoarce filele. De-ti este ție de trebuinta, nu te lenevi, ci și de doua ori și de trei ori sa citești cuvintele și chiar de mai multe ori, ca sa înțelegi puterea lor. Iar când vei voi s citești sau sa asculți pe altul ce citește, apoi sa te rogi lui Dumnezeu, așa zicand: Doamne Iisuse Hristoase, deschide-mi mie ochii inimii, ca sa ascult cuvântul Tău și să-l înțeleg pe el și sa fac voia Ta, ca străin sunt eu pe pământ. Sa nu ascunzi de mine poruncile Tale, ci să-mi descoperi ochii, ca sa văd minunile din LegeaTa. Arată-mi mie cele nearatate și cele ascunse ale Intelepciunii Tale. Spre Tine nadajduiesc, Dumnezeul meu, ca să-mi luminezi mintea și gândul, cu lumina intelegerii Tale, ca nu numai sa citesc cele scrise, ci sa le și fac. Ca nu spre păcat sa citesc viețile și cuvintele sfintilor, ci spre innoire și spre luminare, spre sfintire, spre mantuirea sufltelui și spre moștenirea vieții veșnice. Ca Tu ești luminarea celor ce zac intru întuneric și de la Tine este toată darea cea mai buna și tot darul cel desavarsit.”

Luna noiembrie în 21 de zile: Intrarea în Biserica a Preasfintei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. Tot intru aceasta zi, cuvânt de invatatura al Sfantului Ioan gura de Aur:

Dacă ai deprindere la păcate, pune-ți asupra ta frica lui Dumnezeu și chinurile cele veșnice și vei birui cu adevărat. Ca nu este nici o osteneala a lasa mania fata de cel ce te-a instristat pe tine. Ce osteneala sau durere este a se ruga lui Dumnezeu, Celui ce ne da și a cere mulțime de bunătăți și osardie? Ce osteneala este a nu vorbi urât nici unui om? Ce impiedicareeste a lepada invidia și vrajba? Ce osteneala este a iubi, adică, pe aproapele tău? Ce greutate este a nu grai cuvinte de rușine, a nu vorbi de rău și a nu defaima pe săraci? Iar dacă postesti, arata numai cu fapta. Dacă vezi un sărac, miluieste-l. De ai vrajmas, smereste-l. De vezi pe aproapele sporind în bine, nu-l invidia. De vei vedea femeie frumoasa la chip, întoarce-ti ochii de la dansa, ca nu numai gura sa flamanzeasca, ci și ochiul siauzul și picioarele și mâinile și toate madularele trupului tău; și aceasta făcând, te vei mantui, intru Iisus Hristos Domnul nostrum caruia se cade slava, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin.

Luna decembrie în 7 zile:Pomenirea preacuviosului Parintelui nostru Ambrozie, episcopul Mediolanului(+397). Tot intru aceasta zi, pomenirea sfintei Mucenite Filofteia, fecioara ale carei sfinte moaste se afla la mânăstirea Curtea de Arges. Tot instru aceast zi, invatatura a sfantului Ioan Gura de Aur:

Să ne asemanam și noi femeii celei din Samaria și sa nu ne rusinam a mărturisi oamenilor păcatele noastre. Ca, dacă ne vom rusina să ne descoperim la oameni păcatele noastre, pentru mantuire, apoi în ziua Judecatii, nu înainte unuia sau a doi oameni, ci înaintea intreii lumi, care va privi la noi, vom da răspuns și vom fi certați. Ca Dumnezeu, acum, ne ajuta pe noi, ca nu voieste moartea pacatosului, ci să se întoarcă și să fie viu.
Deci, să ne aducem aminte cum a venit Natan la David, prooroc la prooroc, fiindcă și David prooroc era; ci precum și doctorii, când se îmbolnăvesc, apoi de alt doctor au trebuinta, ca boala pierde mestesugul, la fel și aici, toate descoperindu-se, se arata la lumina și se vindeca. Și precumo rana, pana este ascunsă și acoperită, nu se tamaduieste, ci când iese deasupra, la aratare, atunci se vindeca fără osteneala, tot asasi pacatul, pana ce este tainuit și ascuns, nu se iarta.
Drept aceea, sa nu te temi ca vei primi canon de la un om, ca și dezlegare tot de la om primești. Caci dacă de la om nu vei primi să faci canon, atunci ești în primejdie a te lega, în munca cea vesnica, cu legături nedezlegate, unde nu maieste cu putinta să ne pocaim. Deci, iubitilor, rogu-va pe voi, unul pe altul indemnati-va spre pocainta, ca toți sa întâmpinam fata lui Dumnezeu, prin marturisirea noastră. Dumnezeului nostru, slava!