Istoria turnului bisericii din Rod

BisericaRod

Turnul Bisericii din Rod are o istorie interesanta, asa cum o atesta un document de arhiva cu titlul “Contribuentii pentru ridicarea turnului Bisericii gr. ort. rom din Rod” din anul 1900.
Desi Biserica ort.rom. din Rod a fost construita in anul 1843, totusi turnul acesteia nu a putut fi ridicat la inaltimea de astazi, datorita vitregiei vremurilor de atunci.
Acest fapt nu a ramas fara ecou in sufletele credinciosilor ortodocsi din Rod, ei neimpacandu-se cu aceasta idee, ca turnul bisericii din satul lor sa nu aiba inaltimea corespunzatoare. Asa se face ca in ziua de 16 februarie 1900, se ia initiativa inaltarii turnului Bisericii ort. rom din Rod de catre un grup de persoane din care faceau parte urmatorii: preotii Vasile Ghenie si Ioan Moga, invatatorul Vasile Dobrescu si credinciosii Ioan Rabu, Ioan Vulcu, Gheorghe Tanasescu si Ioan Flesericu.
Aceste persoane reprezinta grupul care au pus bazele fondului pentru ridicarea acestui turn, la care s-au adaugat si alti credinciosi din Rod, numarul lor ajungand la 36, toti acestia fiind consemnati in documentul amintit mai sus.
Turnul actual s-a construit mult mai tarziu, intre anii 1926-1927, instalandu-se in el clopotnita cu 4 clopote.
Astazi, turnul bisericii ort.rom. din Rod este complet restaurat, prin amplele lucrari de reparatii care au avut loc in anul 2009, la care si-au adus contributia majoritatea credinciosilor ortodocsi din aceasta parohie, impreuna cu reprezentanti ai autorittilor locale.

Preot Virgil Manase

Note bibliografice:   Ioan Mihu “Cartea satului Rod“, Editura “Alma Mater” Sibiu, 2004, p112