Obiceiuri de Paşte unice în ţară, la Sibiu:tinerii căsătoriţi primesc în cimitir lucruri pentru casă, iar localnicii aduc pe morminte ouă, vin şi cozonac

În satul Rod din judeţul Sibiu localnicii respecă cu sfinţenie obiceiuri vechi de sute de ani, unice în România, obiceiuri care se leagă de cimitirul din sat.

In ziua de Paşte, tot satul se adună în cimitirul aflat în vecinătatea bisericii din localitate. Se pregătesc două mese mari, pe care tinerii care şi-au unit destinele în anul care a trecut le vor umple de daruri primite de la membrii comunităţii.

Obiceiul cu vasele provine din trecut, din sistemul de într-ajutorare al comunităţilor. Comunitatea în vechime participa prin acest mod de strîngere a vaselor să ajute perechile de tineri căsătoriţi să pornească în viaţă, şi de aceea le aduceau obiecte utile. Astăzi s-a lărgit spectrul, înainte se aduceau doar vase de gătit, astăzi se extinde aria, se gândesc cam ce au nevoie, unii aduc un aspirator, alţii feţe de masă, e foarte interesant. Rudele mai apropaite aduc obiecte mai importante, ca să pună o bază de pornire a noii familii în viaţă, să aibă o bază material”, spune Virgil Manase, preotul din sat.

Obiecte de casă, dar şi bani
După ce au strâns darurile, în semn de mulţumire, tinerii le oferă o masă celor care le-au adus cadouri la căminul cultural din sat. Potrivit tradiţiei, mirii vin în cimitir în costume populare vechi de sute de ani, şi aduc ploşti de lemn încrustat, decorate cu tricolor, pline cu rachiu de casă, cu care îi cinstesc pe cei care îi felicită.
Pe lângă obiecte, primesc şi bani, strânşi într-o trăistuţă tradiţională.

“Ne-am căsătorit anul trecut în 11 octombrie, şi vrem să respectăm tradiţia, nu ştim cât se va mai păstra obiceiul dar încercăm să-l ducem mai departe.”

De obicei se primesc vase şi alte lucruri pentru casă nouă, şi apoi masa se va face la căminul cultural”, spune Mihai Verza (26 de ani). Mihai a purtat cu mândrie un costum popular vechi din 1876 şi primit darurile alături de soţia sa Loredana (25 de ani).

“Purtăm costumele populare cu foarte mare mândrie şi cu mare bucurie”, a spus Loredana.

Tot satul s-a strâns să îi admire şi să le facă fotografii, şi cei mai mulţi nu au venit cu mâna goală.

“Le-am adus o vază ornamentală, le doresc să aibă noroc în viaţă, mulţi copii, înţelegere, tot ce-şi doresc ei “, a spus Maria Cristea, o localnică din Rod.

Mâncare şi băutură pentru sufletul celor morţi
Tot în cimitirul din Rod, se mai respectă un obicei extrem de vechi, prin care localnicii îi simt aproape în zi de sărbătoare pe cei care au trecut în lumea celor drepţi. Pe morminte se aşează ouă roşii, vin şi cozonac, pe care preotul le sfinţeşte.

“Se aduc de acasă ouă, vin , cozonc, prăjituri, ciocnim noi între noi câte un ou şi bem un pahar de vin lângă morminte. Bem câte un pahar de vin în cinstea morţilor”, spune Dumitru Opriş, un localnic din sat.

“În amintire morţilor se ciocnesc ouă lângă mormânt, să simtă şi ei că e Învierea”, adaugă o altă localnică.

Preotul spune că, astfel, Paştele se vestesc şi morţilor.

“E vorba de Paştele care se vestesc şi morţilor, a avut loc Învierea morţilor şi în ziua de astăzi, în praznicul Învierii Domnului, credincioşii îşi aduc aminte şi de rudele lor trecute în lumea de dincolo şi atunci se strâng aici cu famillile la morminte şi întâmpină Învierea Domnului şi preotul trece pe la fiecare mormânt în parte, cântă Hristos a înviat şi aşa familia este în comuniune şi cu cei trecuţi în lumea de dincolo”, explică preotul Virgil Manase.

După ce bucatele şi băutura sunt sfinţite, sunt date de pomană celor nevoiaşi iar ouăle roşii, împărţite copiilor.

“Avem cozonac, ouă roşii, vin, le-am adus şi le dăm de pomană, după ce trece părintele vin copiii şi oameni nevoiaşi şi le împărţim. Se spune că cei morţi sunt mai aproape de noi astfel”, spune Petruţa Grecu, o altă localnică.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/sibiu/obiceiuri-paste-unice-tara-sibiu-tinerii-casatoriti-primesc-cimitir-lucruri-casa-localnicii-aduc-morminte-oua-vin-cozonac/